Soužití posádky C2 na vodě i na suchu


Dvojice, to je takový podivný počet - není to parta a není to ani jednotlivec, který si může dělat co chce. Najít si toho ideálního partnera pro opravdu kvalitní a intenzivní ježdění na deblkánoi je jeden z nejtěžších kroků. Štěstí mají sourozenecké dvojice, které před spory na vodě musely řešit tisíce sporů o oblíbené autíčko, kus čokolády a podobně, takže mají předpoklady se na vodě domluvit. Pro pokročilou turistiku je možné doporučit i ježdění s manželkou či partnerkou, ale může to skončit dvěma protichůdnými extrémy - buďto absolutním zocelením vztahu nebo katastrofou.
Především pro intenzivně trénující dvojice platí, že by oba kanoisté měli mít vzájemně kompatibilní povahy, umět spolu vycházet i mimo vodu. Oba by měli mít zhruba stejné časové možnosti i nadšení do pádlování, jinak se stane, že jeden nebude moci jezdit, protože ten druhý nemůže nebo se mu nechce.
Asi nejlepší rada je nebrat žádnou situaci na vodě, pokud nejde o život, tak, že přece nejde o život. A když se se svým zadákem nebo háčkem příšerně na vodě zhádáte, je to naprosto normální. Matěj s Emou, kteří vám tady předvádějí techniku, se občas na lodi i poperou, háček (!) mlátí zadáka pádlem po hlavě a podobně. Singlíři a kajakáři jsou o tyto skvělé zážitky ochuzeni.


Pokud se háček snaží otočit loď na jednu stranu a zadák točí přesně na opačnou a ještě přitom nadává, je asi někde chyba.


Několik citací Billa Endicotta:

  • Pádlování dvojic je rozdílné od ostatních tříd, protože vyžaduje týmovou práci. V mnoha ohledech to je to nejzajímavější, co se dá na závodech vidět. Nejen, že sportovci musí zápasit s řekou a brankami, musí se potýkat sami se sebou. A to je jen pro určité druhy lidí.
  • Z nejrůznějších důvodů, dobří jezdci na K1, C1, a K1W bývají velkými individualisty, dá se říct primadonami. I mnoho jezdců na deblu jsou primadony, takže z nich nikdy nejsou dobří týmoví partneři.
  • Kromě toho mám pocit, že nejlepší posádky deblů jsou ty, kde se partneři vzájemně respektují mimo loď stejně jako v lodi. Takže výběr partnera pro C2 nebo C2Mix by měl být chápán jako celoživotní závazek svého druhu. Je to někdo, s kým se vždy v budoucnu budete rádi potkávat, dlouho poté, co budou závodní dny za vámi, s kým budete moct mluvit nejen o starých časech, ale o tom, co každý ve svém životě dělá.