Úvod



Tato škola vznikla jako návod pro turistické vodáky, jak zvládnout kanoistickou techniku. Její zvládnutí je ilustrováno na dětech od asi 6 let do začátku závodění ve slalomu v 11 letech. Dále by měl následovat popis jízdy v brankách, popis silové a kondiční přípravy slalomáře, ale to lépe naučí trenéři slalomu a slalomové oddíly, kterých je v ČR dostatek.

Protože se ale na škole podílí řada slalomářů, budeme se slalomem zabývat v širším kontextu s cílem maximální popularizace tohoto krásného sportu. Součástí projektu jsou články na místech, kde mohou oslovit další vodáky, od závodního serveru Kanoe.cz, přes nejnavštěvovanější vodácký server Řeky.cz až po magazín HYDROSpeciál, rozdávaný v půjčovnách letním vodákům.

Dalším cílem projektu je zvýšení bezpečnosti při splouvání řek, proto spolupracujeme na zabezpečení jezů.

Když se podíváte na kapitolu o historii, pochopíte, v čem je tato škola jiná, než ostatní u nás vydané učebnice kanoistiky. Do sedmdesátých let se jezdilo jinak a na jiných lodích, další změna techniky nastala při zkracování v roce 2005. V této škole jsou tyto změny zahrnuty.

Konec úprav této školy k 1.10. 2013



Původně jsem chtěl přidávat popis dalších technik a dovedností. Pro turistické vodáky a začátečníky by ale nemělo smysl přidávat složité rozbory průjezdů branek a podobně, rozhodl jsme se, že nechám tuto HYDROškolu tak, aby popisovala techniku, přístupnou komukoliv. Složitost školy neporoste s dětmi, které techniku předvádějí, ale zůstane u jejich začátků ve věku kolem 10 let.

Projekt Ano pro canoe tím ale nekončí. Budeme se dále zabývat podporou kanoí na našich řekách a slalomových tratích a výzkumem kanoistické techniky.