Kdy pádlujeme standardním záběrem dopředu


  • Začátečnická představa vypadá tak, že vodák musí pádlovat na voleji, aby ho překonal, zatímco proudící voda unáší loď sama. První náraz lodí bokem na kámen nebo nájezd s proudem do vrbiček tuto představu spolehlivě vymýtí. Pádlovat co nejusilovněji je potřeba právě v silném proudu v členitém terénu.
  • Rozjet se co nejrychleji je nutné před jezem s válcem. Vstupní rychlost do válce a pak pokračování v záběrech je jediná cesta, jak překonat sílu vracejícího se proudu. Tím nenabádám nikoho k ježdění válců s dlouhým vývarem.
  • Pořádně zabrat dopředu musíme umět při jízdě proti proudu, někdy i při “obyčejném” přistání.
  • Při splouvání řek je pro dobrého vodáka turistu lepší, aby jel určité úseky s hezkým záběrem a mezitím si odpočal, než aby si kazil záběr protahováním dozadu, rukama u paluby a podobně.


IMG_1050IMG_1063

Pořádný záběr je nutný, když pádlujeme proti proudu, při nájezdu do jezů a šlajsen, při výjezdu z válců pod nimi, ve slalomu pořád. Na obrázku vlevo je to u zadáka C-záběr.


Kdy pádlujeme jinak


Jsou situace, kdy ideální záběr dopředu nemůžeme nebo nechceme uplatnit:
  • Při průjezdu kamenitým mělkým terénem nebo kamenitým jezem, to je jistější dát pádlo rovnoběžně s hladinou.
  • Mít pádlo ve vodorovné poloze je také opatření k chvilkovému zvýšení stability - je možné se opírat o vodu a tím vrátit převracející se loď do původní polohy. To lze i při téměř úplně převrácené lodi - je to pořád jednodušší, než úplný eskymák. Víc k tomuto tématu v kapitole o náklonech. Rozhodně ale nepokládáme pádlo na vodu a nečekáme, až nás druhý člen posádky proveze celým těžším úsekem nebo při nájezdu do proudu.
  • U dvojice je nutné synchronizovat styl - akcelerační, standardní, s pádlem naplocho - aby oba jezdci jeli stejně.

Pádlování naplocho nepoužíváme při nájezdech do proudu - především je potřeba zabrat dopředu, abychom do toho proudu vůbec dojeli, pak je lepší držet v závěsu nebo stále pádlovat.


IMG_6897a

Na těžké vodě pádla víc naležato pomáhají zlepšit stabilitu - není to rychlejší, je to jistější, speciálně, pokud jsou na dně kameny. Zde je nájezd na ulomení s opřením o vodu, v kapitole o zatáčení ale uvidíme, že totéž lze jet i jinak.
IMG_0601
Podobně pádlujeme ve velmi mělké vodě