Traverz - jízda napříč s využitím vlny, nájezd na vlnu

Přejíždět proud je snazší, pokud nás drží vlna, loď pozpátku vlastně nemůže vyjet do kopce a proto bez práce zůstává podélně na jednom místě proudu a posunuje se jen příčně. Takové přejezdy ušetří dost práce a umožní se dostat na druhou stranu bez podjetí, průjezd si proto vysvětlíme podrobněji. Nejprve video ze závodů a pak podrobnější pohledy na průjezd stejného místa.



Správný přejezd proudu na slalomových závodech. Přejezd kombinuje správný náklon, správné vysunutí špičky nad přitékající vodu, správné řízení lodi a využití vodního terénu - jedeme ve vlně, která podrží loď tak, aby nesjela dolů po proudu.


Na C2 je při správné technice záběru zadáka přejezd velmi podobný.


Stejné místo, jako na videu, kde je zřetelně vidět využití vlny pro rychlý a málo namahavý přejezd


Protože jsme stále v kapitole, která řeší náklony, všimneme si i náklonu při průjezdu vlnou: Náklon zde není jen pro to, aby se loď nepřevrátila. Pomůže i tomu, aby loď netekla přes palubu lodi horem a loď se špicí nezakousla. Čím je spád přitékající vody větší (teče do vlny z větší výšky a jáma je hlubší a kratší), tím musíme najet kolměji k proudu a udělat větší náklon.


Správný nájezd do místa, kde vlna udrží loď. Všimněte si velmi dobře nastavené špičky - nezapíchne se do přitékající vody, ale zase není extrémně zdvižená, protože pak by loď měla v přitékajícím proudu větší odpor. Pro singlíře s pádlem nad vlnou je také lepší si zabrat ještě ve vracáku na ruku, jednak je to účinnější a jednak se lépe zaklání, pokud by to bylo potřeba kvůli udržení špičky nad vodou.


Nájezd do stejné vlny ze stejného místa napřesruku. Ideální pro tuto stranu pádování zabrat před vjezdem na ruku, jak bylo popsáno výše, a pak v proudu přehodit.


Dál pokračujeme prohlubní mezi vlnami, příčnou rychlost získáme širokým záběrem nebo přitažením s vhodným úhlem


Při pohledu zespodu je vidět, proč loď nepodjede - nepřeskočí sama od sebe převýšení, které vytváří vlna




Využití vlny při traverzu.
Kdo bezpečně udrží loď špicí proti proudu, může takto surfovat přímo mezi kozami šlajsny v tom největším proudu. Pro deblovku to chce jen poněkud delší vlnu.