A co pádlo?


Pádlo je nejlepší oporou vodáka ve vodě, pod vodou a někdy i na suchu. V začátku, kdy pádlo občas uplave a není k dispozici odlovení, je jistější používat polyetylenová pádla s hliníkovou žerdí, stejně jako na vodě, kde pádlo není pod dozorem - v obou případech je u plastového pádla ztráta celkem zanedbatelná.


Materiál a tvar


Uhlíkovo-kevlarová nebo uhlíková pádla jsou lehká a tenká, čistě uhlíkové pádlo je ještě lehčí, ale křehčí. Tenký list pádla je příjemný na protahování vodou při řízení. Výhodou uhlíkových pádel je to, že všechna mají prohnutý list, záběr je účinnější. Toto prohnutí listu se objevuje i u některých plastových pádel.
Vlastnosti blízké kevlarovému nebo uhlíkovému pádlu a cenově mnohem výhodnější je kombinace uhlíkového nebo sklolaminátového listu s hliníkovou žerdí, jak to vyrábí například Galasport. Lepší, než čistě plastová pádla, jsou i pádla s listem ze sklolaminátu nebo uhlíku, zalitého v plastu.

Délka


Teorie pro délku pádel jsou různé, zde je názor Billa Endicotta:
Stejně jako na C1, dokonce i výborní jezdci na C2 mají sklon si vybírat pádla, která jsou příliš dlouhá. Délka pádla by vlastně měla být pro C2 ještě kratší, než pro C1. Při určování správné délky je možné použít stejný postup, jako pro C1. Klíčem je zajistit, aby horní paže mohla být využita správně. Pravidlo pro určení, zda je pádlo příliš dlouhé, je následující:
Když kanoista stojí na břehu, rukojeť jeho pádla by měla dosahovat do středu jeho hrudní kosti a ne výše, a to i pro zádáka. Důvodem pro kratší délku pádla na C2 je, že je jednodušší C2 řídit, protože na to jsou dva.
Existují různá pravidla, která neurčují délku pádla z tělesné výšky, ale jen z výšky trupu, protože délka nohou samozřemě nemá na držení pádla vliv. Přesto většina takových návodů nezohledňuje výšku posezu v lodi. Pro porovnání, výška našeho sezení ve slalomové lodi Vajda je teď 10,5 cm a naše “turistická” slalomka na letní vodu má sezení zvýšené na 20 cm. Berme Endicottovo doporučení pro slalomovou loď jeho doby s výškou sezení 12-15 cm a můžeme k délce pádla odečíst nebo přičíst tolik centimetrů, o kolik sedíme níž nebo výš.
Já si narozdíl od Endicotta nemyslím, že deblíř má mít pádlo kratší než singlíř, protože pádlo na C1 je nutné často přehazovat a s krátkým se to dělá lépe, nejen samotné přehození, ale i jízda přes ruku v mělčí vodě.
To, co nutí vodáky mít pádlo spíše delší, je větší pohodlí při jízdě vpřed, dále je s dlouhým pádlem snadnější odpichování ode dna, stabilizace a eskymácký obrat.
Pohled na kanoisty s pádlem stojící po slalomových závodech na zdi kanálu ale prozrazuje, že volba délky je velmi individuální - někteří je mají po bradu a jiní pod prsa.
Já mám na 184 cm výšky pádlo 145 cm.


Malý jezdec - dítě - musí mít delší pádlo, než odpovídá měření ve stoje. Na obrázku je vidět, že i s poměrně dlouhým pádlem při přitažení někdy sotva dosáhne do vody.

Velikost a tvar listu


Historickým vývojem se listy pádla zkracují a rozšiřují. Umožňuje to po celou dobu záběru mít list pádla pod vodou. I při moderní konstrukci pádla ale záleží především na vodákovi, jestli pádluje správně a ne jen částí listu.
Endicott v kapitolách o synchronizaci jezdců říká jednu podstatnou věc: Velikost listu by měla být taková, aby kompenzovala rozdíl v síle zadáka a háčka. Pro standardní závodní posádky to není třeba řešit, síla je více méně vyrovnaná, ale pro výcvik mládeže, smíšené posádky a podobně by slabší z dvojice měl mít menší pádlo, aby záběr obou trval přesně stejně dlouho.

Jinak i když teorie proudění vody kolem pádla spíše nahrává listu s velkou plochou, praxe je jiná - s menším listem se jezdí lépe.

Pádlo pro děti


K nalezení vhodné délky jsem postupoval tak, že jsem střídal plastová pádla různých délek, dětem jsem dokonce zmenšoval list dřevěného pádla, které jsem jim pak nechal na ukázky záběrů do této školy, protože díky nabarvení bylo dobře vidět. Zjištěné rozměry vedly k tomu, že jsem si nechal udělat v Galasportu speciální pádla - menší kajakové listy na kanoistické žerdi, na 141 cm výšky pádlo 128 cm a na 125 cm výšky pádlo 118 cm. Tato pádla s menším listem, dobrou účinností a nízkou hmotností se pro děti více než osvědčila a doporučuji je všem dětem zhruba od 5 do 12 let.




(No, popravdě řečeno, Ema nechtěla jiné než červené pádlo a musel jsem slíbit, že i to nové časem přestříknu načerveno. S dětmi se musí citlivě, takže to udělám.)






Návrat na začátek stránky