Detaily, které jsou podstatné


Poloha s pádlem vpředu

(přenos hmotnosti): Během zasazení pádla (úvodní fáze) je zatížení lodi posunuto jen mírně směrem k přídi, protože váha se nepřenáší na kolena. Přenesení váhy v okamžiku natažení hrudníku je od hýždí k pádlu a je předáváno co nejméně do kolen (nejlépe, když vůbec!).

Pohyb trupu:

během výkonné fáze se v trupu odehrávají dva pohyby: - 1 - horní část trupu (hrudníku a horní části zad), zůstává otevřena k obloze, jako tomu bylo při zasazení, spíše než aby se jeho hmotnost přehodila na pádlo a příď.
- 2 -
dolní část trupu (břicho a boky), je velmi aktivní, na rozdíl od toho, co je často vidět, tlačí zezadu dopředu. Čím větší je oblouk v zádech a hrudníku, tím silnější tento tlak bude (vzhledem k většímu oblouku při pohybu???).

Poloha vzadu:

Konec výkonné fáze (kdy je pádlo vytahováno z vody). Na rozdíl od všeobecného přesvědčení, naklápění pánve dozadu nezpůsobí potápění zádi. Ve skutečnosti, protože hruď končí ve svislé poloze, není žádný důvod pro významné přenesení váhy na záď.

Vyklenutí se po zasazení:

Toto je čistě myšlenková představa, ale velmi důležitá! Ta představa je, že se pádlem zastavíme o pevný bod ve vodě a tlačíme boky k tomuto bodu, a tím ženeme loď kupředu. Měli byste si představit, že pohybujete boky kolem bodu do kterého zabral list pádla.

Podrobnosti pro experty:

V některých případech, kdy je potřeba mimořádné rychlosti, při náhlém zrychlení nebo při rozjezdu z klidu, je nejlepší přímý záběr poněkud změnit. Jsou možná dvě řešení:
Prvním z nich je zvýšit svou páku tím, že tlačíme horní rukou nebo posuneme uchopení pádla dolní rukou blíž k listu (nejvýhodnější je udělat obojí).
Druhým je, nechat hrudník vyklenutý a naklonit se bez zapojení boků, protože to vyžaduje méně pohybu těla. Je zřejmé, že lze tato dvě řešení provádět současně. V tomto případě máte jakýsi "náhon na čtyři kola, nízký rychlostní stupeň"! Pak postupně odstraňujete tyto modifikace záběru, jednu po druhé, přeřadíte z jedničky na dvojku a dále až na pátý rychlostní stupeň, který odpovídá záběru dopředu, jak je popsáno výše.