
Jedlík Bárta, Galušková jako batole aneb Příprava slalomářů v teple
Po mrazivých trénincích v Česku konečně vyrazili za teplem. Nejlepší čeští vodní slalomáři se na novou sezonu chystají ve třech hlavních destinacích – na francouzském ostrově Réunion, v brazilském Rio de Janeiru a v Austrálii.
Na vzdálených místech zeměkoule pilně trénují svůj um v divokých peřejích, posouvají ale také své limity v kulinářských dovednostech. „Kdo je nejlepší kuchař, si netroufám tvrdit. Vaříme společně pro pět osob, je to dost často více o kvantitě než o kvalitě,“ směje se kanoista Lukáš Rohan. „Když člověk přijede hladový z tréninku, přesně tohle potřebuje.“
Stříbrný olympijský medailista z Tokia obývá v Austrálii domek ještě s Janem Bártou, Amálií Hilgertovou, Václavem Chaloupkou a Ondřejem Tunkou. „Ondra si vlastně vaří sám, protože to má trošku složitější. Už jsme měli masové koule s rajskou omáčkou, mango curry chicken, nebo třeba zapečené brambory s kuřecím masem, sýrem a zeleninou a samozřejmě taky hodně grilujeme,“ doplňuje Rohan. „A největší jedlík je jednoznačně Honza Bárta, ten většinou jí za dva,“ prozrazuje na juniorského mistra světa. V Austrálii se připravuje i olympijský šampion Jiří Prskavec.
Také na francouzském ostrově Réunion, kde trénují například Vít Přindiš, Gabriela Satková, Vojta Heger nebo Tereza Kneblová, si závodníci vaří sami. „Všichni umíme vařit přibližně stejně, a i stejně jíme, i když samozřejmě nejvíc hladoví jsou ti, kteří mají po tréninku,“ usmívá se bronzová medailistka z mistrovství světa Satková. Netrpělivě však s ostatními vyhlížela příjezd druhé části skupiny. „Jáchym Burger je nejlepší kuchař, těšili jsme se na něj.“
Na Réunionu čelí náročným tréninkovým podmínkám. „Počasí je nezvykle suché s minimem srážek. A kombinace teplé vody s 35stupňovým vedrem činí trénink fyzicky velmi náročným," popisuje Heger.
Mezi rýží a těstovinami
Trénuje se i na opačném konci planety v Rio de Janeiru. Olympijský kanál tu využívají například Jakub Krejčí nebo Antonie Galušková. „Vstávám každý den před pátou ráno, tréninky máme od 6:30 do 8.00. Někdy taky od 8.00 do 9:30, ale to už je smrt,“ popisuje Galušková. „Je to tak kvůli vedru, které tady panuje. Odpolední tréninky začínají nejdřív v 16.00. Chodím spát brzo, připadám si jako batole. Když jsem ale byla malá, spát jsem nechtěla, no a teď se sama dobrovolně nabízím.“
Galušková si také vaří sama. „Je to asi nejjednodušší a nejrychlejší varianta, když se pořád motáte mezi rýží a těstovinami,“ líčí „Občas si zajdeme na večeři do restaurace na poradnou picanhu, což je jedno z nejlepších masíček, které jsem kdy měla,“ prozrazuje olympionička, která dobu mezi tréninky využívá ke studiu: „Jsem zabořená do psaní bakalářky.“
Vodní slalomáři během svých několikatýdenních pobytech v teple prověří formu při místních závodech.
Na vlnách naděje: Vodáci podporují malé bojovníky
Trenérem roku je Davídek! Pultera vstoupil do síně slávy České trenérské akademie
Češi v akci: Chaloupka ovládl Australian Open, Satková kralovala na Reunionu
Tagy: vodní slalom