Proč se učit techniku


Když si vás krása řek, neuvěřitelná rozmanitost vodního živlu a kouzlo vodáctví opravdově získají, chcete se jistě zdokonalovat a jezdit lépe a lépe.
Ať už máte jako kritérium pro své výkony množství najetých kilometrů, obtížnost sjížděných řek, nejrychlejší čas v závodě slalomu nebo Českého poháru vodáků, technika záběrů a stylu je na cestě k dokonalosti nutná. Věřím, že vám následující kapitoly pomohou dostat se na nejlepší možnou úroveň ve všech oblastech vodáctví.

Rozdíl mezi přístupem turistických kanoistů a kajakářů


Pohled na naše turistické vodáky vyvolává dojem, že kanoisté jezdí většinou dost neuměle, zatímco kajakáři se nebojí těžší vody, snaží se zdokonalovat techniku a nakonec si i víc vody užívají.
DSCF5638
Kanoista, který chce jezdit naplno, často přesedlá na kajak. Na základě srovnání s vodním slalomem, kde mezi zvládnutím techniky u kajakářů a u kanoistů tento zásadní rozdíl neexistuje, se dají definovat základní překážky, které brání turistickým kanoistům jezdit na divoké vodě stejně obratně a jistě, jako kajakáři.

Důvod, proč je kajakářský přístup lepší, je zřejmý:
DSCF4249
České řeky jsou krásné, ale po většinu roku spíš bez vody nebo vhodné jen pro plavbu od jezu k jezu po klidné vodě. Než se většinu času táhnout po voleji a pak projet rychle peřejemi je opravdu škoda. Je mnohem zábavnější maximálně využít sjížděné úseky a tam, kde to trochu teče, si zajezdit. Kajakáři jsou schopní zajet pod každý kámen nebo jinou překážku a pak znovu vyjíždět přes proud. Na deblovce se to dá dělat taky, místa na otočení je potřeba o něco víc, ale rozdíl není zásadní.


Co se nenaučíme


Nebudeme se zabývat úplnými základy kanostiky a úplným soupisem všeho, co se dá na kanoi naučit. Na to jsou jiné učebnice a také hodiny tréninku. Účelem a cílem publikace je vybrat určité dovednosti, jejichž zvládnutí může posunout kanoistu o kus dopředu, zamyslet se nad nimi teoreticky a nechat zaznít třeba i potichůdné nebo diskutabilní názory.

Ze stejných důvodů se nebudeme zabývat ani bezpečností a záchranou na vodě. Neznamená to, že toto téma není důležité, ale nebudeme zde opakovat to, co je obsaženo v již vydaných kvalitních publikacích (http://www.raft.cz/skola/skripta.aspx)

Na jiné publikace odkazuji i v další problematice, která je společná pro kanoisty, kajakáře a často i raftaře: Táboření, doprava, strategie jízdy na divokých vodách, to vše přenechávám těm, kteří už o tom zajímavě a podrobně napsali - například Míla Kuře Svoboda, Milan Bílý a kol. Pokud se přece jen těchto témat dotkneme, budou to buďto specifika pro kánoe a nebo to, co přebíráme od slalomářů pro turistiku.

Co se naučíme


Základní poslání publikace se tedy dá shrnou do těchto bodů:
  • Shrnutí výhod a nevýhod kanoí, vysvětlení toho, že jízda na kanoi může být stejně zajímavá nebo i zajímavější, než na kajaku, když si osvojíme potřebné dovednosti
  • Vysvětlit to úplně základní - záběr dopředu
  • Podívat se na řízení lodi z několika pohledů
  • Vysvětlit všechny aspekty náklonů
  • Názorně ukázat, že tyto dovednosti si může už od začátku osvojit každý vodák, nejen závodník
Místy je teorie probírána hodně do hloubky, jistě by bylo lepší mít na břehu trenéra a vše nacvičovat prakticky. Přesto věřím, že je teoretická průprava nezbytná. Kanoistika je totiž jeden z nejsložitějších sportů, vyžaduje hodně přemýšlení, představivosti a rozvahy. Jednak je potřeba zvládnout práci těla, k tomu přidat pochopení řízení lodi a k tomu ještě přidat chápání a zvládnutí divoké vody. Na určité věci člověk přichází týdny nebo měsíce, přitom se někde dají vyčíst za pár minut.
Bude to chtít trochu času se prokousat touto teorií, ale plavba v jakémkoliv terénu s nadhledem a jistotou vám bude odměnou - stačí už jen drobný detail - uvést to všechno do praxe.

IMG_6854