Pro koho je publikace určena


Tato škola je určena pro nadšené kanoisty, kteří se chtějí zdokonalit a jezdit s nadhledem a jistotou.
Když si rozdělíme vodáky podle dovednosti na
  • Začátečníky - řeší, jestli daný úsek sjedou
  • Pokročilé - řeší, jak daný úsek sjedou a jak si na něm zajezdí
  • Závodníky - řeší, jak rychle daný úsek sjedou
je tato škola určena především pro ty v prostřední kategorii.

Hned po vydání první části se ozvalo několik vedoucích (trenérů) z oddílů, které vychovávají děti a mládež. Doplnil jsem proto některé části, specifické pro výcvik mládeže, také fotografie jsou z výcviku dětí. Škola je tedy určena také pro ty, kdo vedou děti a mládež, nastudují si teorii a postupně ji podle svého uvážení uplatní při práci s dětmi.


Foto_5456

Odpusťte mi trochu filozofování, ale člověk má mnohem větší radost z aktivit, kdy musel překonat překážky, věnovat nějaké úsilí. Pak se dívá s úsměvem na své začátky, na neumělé počínání ostatních, má radost, že to někam dotáhnul. Proto předesílám, že k nácviku probíraných dovedností je potřeba hodně práce, úsilí a času. Ale jinak to nejde a výsledek stojí za to. Je zajímavé, že na vodě i naprostí neumělci mají pocit, že si to strašně užívají. Těžko se jim vysvětluje, že po zvládnutí techniky je pocit z jízdy úplně jiný. Tak se dá říct, že tato příručka je po ty, kteří jsou ochotní i něco obětovat.

Je to i pro slalomáře?

Já sám jsem začal závodit dost pozdě a za mizerných podmínek co se týká divoké vody, než aby se mi podařilo dosáhnout nějakých opravdových úspěchů. Při překladu Endicottových knih se mi ale vybavilo, že přesně takové rady mi v době mého závodění scházely.
Zájemce o slalom vždy přichází do nějakého oddílu, kde jsou zkušení trenéři a ti už většinu těchto věcí znají. Přesto ale věřím, že zde uvedené návody a poučky mají pro slalomáře smysl:
  • Ještě před příchodem do oddílu budoucí závodník vidí, jak slalomová technika vypadá a jak blízko či daleko k ní má jeho vlastní technika. Pro všechny, kdo chtějí jezdit slalom, je zde zdůrazněno, kterých zlozvyků se musí zájemce o závodění vyvarovat. Kdo už prošel turistickým výcvikem, nebude pak po příchodu do závodního oddílu překvapen, že jeho technika je úplně jiná, než jakou slalom vyžaduje.
  • Ve slalomu, díky jeho složitosti, nikdy neuškodí se probírat teorií.
  • Myslím, že Endicott, ale také Brugvin, měli velký talent na vysvětlení podstatných prvků techniky, díky tomu se dá ušetřit mnoho času, kterž by byl nutný na to, abychom si na tyto věci přišli sami na základě rutinního ježdění.
  • Účelem této školy je posílení kanoistického tábora, může tedy i budoucím závodníkům pomoct nahlédnout do kanoistické techniky, pokud se rozmýšlejí mezi kanoí a kajakem.
  • Postupně se zde objeví něco od současné slalomářské špičky, nechte se překvapit :-)