Úvod


Tato technická úvaha je výsledkem pozorování a analýz elitních mezinárodních závodníků na C-1 v době po roce 2000. Nabízí výtah skutečně používaných stylů a nepředstírá, že je zde předložena jediná pravda, najdete zde spíše popis osvědčené a široce uznávané techniky.
---
Pokud existuje jedna disciplína slalomu, která vyžaduje nejpřesněji vycvičené záběry pro manévrování skrze proudy a protiproudy na divoké vodě, je to C-1. Narozdíl od všech ostatních tříd, v C-1 je pohánění lodi asymetrické. Nejen, že by záběr měl být silný, měl by být také pečlivě vypočítaný, aby loď jela rovně. Základní prioritu singlíře vyjadřuje toto rčení: "Síla je k ničemu bez směru". Příliš mnoho kanoistů ignoruje tento "detail", což je stejné, jako zapřáhnout vůz před koně. Jak si můžete myslet, že budete pádlovat rychle a přesně, provádět složité technické manévry, když neumíte jet rovně? Zlepšete si záběr dopředu a uvidíte obrovské zlepšení i ve všech dalších aspektech svého pádlování. Každý manévr bude jednodušší, navíc dostanete přídavek ve větší rychlosti v rámci úrovně vaší tělesné kondice (pocítíte to zejména na konci jízdy).
Ale ještě než začnete zdokonalovat svůj záběr, je nezbytné, abyste dobře "zapadli" do své lodi. Vybavení, které spojuje kanoistu a loď, musí být takové, abyste tvořili se svou lodí jeden celek.
---
Zde je úplný seznam rozličných fází a technických specifikací slalomového záběru na C1. Délka textu by vás mohla polekat, ale uvidíte, že fotografie, jasně označující pozitivní příklady (zeleně) a negativní příklady (červeně), vám pomohou se v textu vyznat.