Zásady pro přímý záběr, které by měl dodržet zadák, háček i singlíř


  • Záběr žene loď dopředu jen tehdy, kdy je pádlo před tělem vodáka. Jakékoliv protahování záběru dozadu je k ničemu a případně loď brzdí.

TopClose

  • Z toho plyne, že pro prodloužení záběru je potřeba se natáhnout co nejvíc dopředu, táhnout pádlo do úrovně těla a pak hned vytáhnout a znovu vrátit dopředu.
  • Kdo se teprve učí mít hezký přímý záběr, může mít při začátku záběru obě ruce natažené, tělo a ruce musí zboku vypadat jako mírně nakloněné písmeno A. Horní ruka je natažená během celého záběru. V této fázi jde především o odvyknutí turistickému pádlování s pádlem někde u břicha.



MVI_8841234MVI_8840084
Natažení pro záběr
IMG_9231MVI_8840053
Pádlo jde z vody ve chvíli, kdy dosáhne úrovně těla


  • Tah dozadu musí začít, až je pádlo ve vodě. Pohyb pádla dozadu, když je ještě nad vodou, by zkrátil účinnou délku záběru.
  • Hlavní práci při záběru dopředu dělají zádové svaly. Pádlování není záležitost jen rukou, ale celého těla! Zapojí se všechny svaly od hýždí přes zádové svaly, dále hrudník a v neposlední řadě i krční svalstvo, které udržuje hlavu v takové poloze, aby se oči mohly dívat dopředu a ne na palubu.
  • Velkou část záběru tedy “táhneme” tělem a ne jen rukama. Když se nakloníme tělem pro záběr, nesmí to být prohnutím dopředu, aby záda zůstala vzadu a dopředu se naklonila jen ramena a hlava. Tělo musí být prohnuté spíše naopak, břicho a hrudník směrem k palubě.
  • Nic se nesmí přehánět, přílišné naklánění těla dopředu rozhoupe loď. To je chyba - čím méně se loď houpe v podélném směru, tím lépe.


Front_004MVI_882904
Pádlo putuje vodou stále co nejblíž u lodi. Pádlo našikmo s listem dál od lodi by ji stáčelo z přímého směru.

IMG_8788IMG_8743
Hruška pádla nesmí být během tahu za pádlo níž, než je výška očí, platí pro dvoumetrového dlouhána stejně jako pro malé děti.


Při neefektivním pádlování dávají kanoisté hlavičku (“hrušku”) pádla k palubě, správně by hruška měla být ve výši očí. Toto ale není nějaké pravidlo záběru, jak se někdy uvádí, je to především kontrola, jestli pádlujeme správně. Výška hlavičky vzhledem k očím je totiž dána tímto:

  • Jestli je pádlo našikmo = chybně (při pohledu zepředu) nebo téměř kolmo k hladině = správně. Se šikmým pádlem je hlavička někde u paluby a podle toho tedy poznáme, že záběr je špatný.
  • Délkou pádla vzhledem k výšce jezdce.
  • Hloubkou ponoření listu. Správné je ponoření celého listu, aby byl záběr účinný, ale ne hlouběji - pádlo se pak zbytečně potkává s kameny na dně, kvůli většímu předklonu se loď víc houpe atd.
Takže stručně: Správný úhel, správné ponoření pádla a pro kontrolu sledujeme hlavičku.

Návrat na začátek stránky