Přitažení a závěs přes ruku


Mírně pokročilí vodáci se rádi předvádějí záběry přes ruku. Situace je jiná na deblu a na singlu: Singlíř dnes jezdí téměř symetricky, kromě rovné jízdy má pádlo přes ruku skoro pro stejný počet záběrů, jako na ruku. Deblíř dnes tolik nepřehazuje. Ukážeme si správnou techniku záběrů přes ruku a pak si zdůvodníme, kdy má smysl ji použít.

Přitahování přes ruku: Háček přehodí pádlo na opačnou stranu lodi, aniž by měnil držení pádla, a přitahuje.






Chybou těch vodáků, kteří se snaží za každou cenu uplatnit záběr přes ruku, je příliš dlouhé přehození. Pádlo přitahujeme k lodi, když už je u lodi, nemá na druhé straně co dělat. Správně je to takto:


Přehodíme a natáhneme se, aby bylo pádlo co nejdál od lodi

Přitáhneme

Ještě než pádlo dorazí k lodi, přehodíme na svou stranu


a pokračujeme širokým nebo přímým záběrem


Široký záběr ukončíme v úrovni těla



  • Pokrčené ruce, především spodní.
  • Pádlo protažené až k lodi a pod lodí ohrozí stabilitu.
  • Špatný poměr mezi nakloněním a záběrem - například hodně se vyklonit, ale nezavěsit se pořádně na pádlo.
  • Všechny tyto nešvary kombinují turističtí vodáci



Na fotografiích vidíte dva rozdílné způsoby - Ema přitahuje přes ruku s horní rukou nad hlavou a Matěj na deblu má pádlo hodně vytočené dopředu, takže se horní ruka dostává dolů. Obojí je v pořádku. Druhý způsob je namahavější, nelze tak viset v silném proudu, nepočítáme-li našeho v současnosti nejlepšího singlíře Standu Ježka, který umí jet v jakékoliv (někdy neuvěřitelné) poloze rukou cokoliv.

Rovnováha přes ruku

Pro přehození pádla je velmi důležité najít si rovnováhu mezi náklonem a opřením o pádlo. Proto je dobré cvičit jízdu přes ruku na singlu. Háček se sice nesmí bát za záběrem přes ruku vyklonit a dosáhnout daleko od lodi, ale nesmí počítat s tím, že ho v tomto náklonu udrží zadák - drží se sám tahem za pádlo. Tento tah dosáhneme buďto opakovaným přitažením přes ruku nebo závěsem v rozjeté lodi a samozřejmě silou proudu na list pádla, v tom případě se musíme vyklonit ještě víc kvůli náklonu.
Z kajakářských kruhů se připomíná, že závěsy jsou nebezpečné pro ramena. Ale přes ruku se musíme pro náklon hodně překroutit a mnohem méně lze regulovat sílu, takže je to mnohem horší a musíme začít až trénovaní až s vyvinutou svalovou soustavou a kostrou.


IMG_1781IMG_0341
Nácvik jízdy přes ruku na singlu je nutný pro správné vnímání rovnováhy.

IMG_9412
IMG_0585
Na singlu nás to přinutí pochopit, že jízda přes ruku znamená “pověsit se za pádlo” a ne se nahnout a nechat se držet zadákem. Přehození musí přijít v přesnou chvíli a tah za pádlo je v souladu s náklonem. Tato přehození při nájezdu jsou namáhavá na ramena, narozdíl od ostatních záběrů je nelze udělat s menší intenzitou a silou, takže pro děti ani netrénované dospělé to není vhodné. Pro menší děti a netrénované je proto singl jen pomůckou na nácvik rovnováhy, na C2 se dá vjet do protiproudu tak, že háček nepřehazuje a zadák přitahuje vpředu.


Jak často jezdit přes ruku


Na C1 se používá záběr přes ruku pro řízení téměř symetricky se záběrem na “své” straně a částečně i pro přímou jízdu.
Na C2 to tak není, uvedeme několik bodů:
  • Na C2 se v současné době spíš využívá záběru, který loď nejen otočí, ale i pohání dopředu, a to je široký záběr nebo dokonce jen záběr dopředu. Když přitažení přes ruku, tak krátké a hned následuje pádlování na ruku. Pužívá se pro otočky na krátké trase - přehozením se loď zbrzdí a zatočí prudčeji, než širokým záběrem.
  • Při záběru přes ruku na lodi s jezdci blízko u sebe jsou pádla háčka i zadáka velmi blízko sebe a dělají totéž - přitažení vpředu na straně zadáka. Blízkost pádel znamená, že je potřeba velmi dobře synchronizovat tento záběr a procvičovat, aby se háček nepletl zadákovi do záběru a do přitažení.
  • Má někdy přehodit pádlo i zadák? Zdánlivě absurdní otázka, ale odpověď je kladná: Pokud se loď převrací na stranu háčka, je možné, aby zadák přehodil pádlo a pomohl s navrácením lodi do rovnováhy. Případně pokud dvojice eskymuje tak, že zadák zvedá přes ruku, tak toto přehození nastaví pádlo do polohy, kdy je možné velmi rychle začít zvedat. K řízení zadák nikdy nepřehazuje.

Kdybychom chtěli nahánět setiny vteřin jako kanoistická reprezentace, mohli bychom zde diskutovat o Francouzích, kteří přes ruku jezdí víc, o Slovácích, kteří to nepoužívají skoro vůbec. Ale já jako zcela obyčejný vodák si myslím, že je to technika, kterou je užitečné a zábavné ovládat. Učím to děti, které pak stejně budou střídat debl a singl, ale s velkou opatrností a ohledem na ramenní klouby. Jízdu přes ruku na C2 s dětmi můžeme omezit na místa, kde je proud netáhne velkou silou (zbytek široký záběr), na C1 to omezit nemůžeme a proto by děti měly na singlu začínat později.

Takže shrnutí důvodů, proč nejezdit přes ruku:

  • Přehození přes ruku na malé srovnání směru vypovídá o neschopnosti posádky zvládat řídící záběry - místo něho lze použít široký záběr háčka, přitažení zadáka vpředu nebo ulomení zadáka.
  • Namáhání ramen
  • Nemít pádla na obou stranách lodi je riskantnější pro stabilitu
  • Špatně provedené přitažení přes ruku (pádlo pod lodí) způsobuje problémy - narozdíl od širokého záběru
  • Na deblu je vždycky horší točit na stranu háčka než na stranu zadáka. Háček má často mnohem větší problém přitahovat správně na svou stranu než přes ruku.

Sečteno a podtrženo, učte se především závěs a přitažení na své straně, na tom se pozná vodák s dobrou technikou, ne na tom, jestli umí dát pádlo na opačnou stranu lodi. Děti záběr přes ruku naučte, ale nenuťte je to používat stále, především ne se stokilovým zadákem a podobně.




Je vidět, že přehodit pádlo není zase až takový problém ani pro děti, ale je potřeba dohlížet na správné provedení: Pořádně vytočit tělo, dosáhnout daleko od lodi, zavčas pádlo vytáhnout a opakovat záběr nebo pokračovat na své straně záběrem dopředu. A nepřehánět to s namáháním ramen!







Průjezd brankou přes ruku - takto jezdí přes ruku slalomáři.


Návrat na začátek stránky