Jízda pod propustí


Na letní vodě a při dalších splutích řek projedeme řadu propustí neboli šlajsen. Někteří ječí, jiní se cvaknou, jiní soustředěně propust zdolají, ale všichni jedou dál.
Je škoda nevyužít peřeje a proud pod takovou propustí k chvilce tréninku. Můžeme vjíždět z vracáku do proudu a naopak. Pokud si netroufáme do vln a proudu, můžeme začít několik metrů pod koncem šlajsny a postupně se přibližovat. Nejdůležitější je správný náklon ve správnou chvíli.

Nájezdy a výjezdy do proudů se mohou dělat na turistické lodi úplně stejně, jak to vidíte na následujících obrázcích - size jezdíme na slalomce, ale velmi staré, takže nepoužíváme techniku pivotů při výjezdu z proudu.

Náklony a jednotlivé fáze průjezdu byly rozebrány v kapitole o náklonech.

Jak se dá trénovat si ukážeme na šlajsně u Jelení lávky - nic známějšího už si nedovedu představit. Tato šlajsna má výhodu, že se dá najet do proudu dost vysoko, záleží ale na tom, která z propustí se jezdí a kolik je vody. Některé jiné propusti mají válec nebo první vlnu už mezi tzv. kozami - kamennými bloky, kterými je šlajsna oddělená od jezu. Bohužel kromě zcela otevřené levé byla částečně otevřená i střední propust a proud táhnul loď dolů ještě před nájezdem.
Je potřeba se vždy dívat, jestli shora nejede jiná loď, o převálcování raftem stojí málokdo. To platí při všech dovolenkových a sjížděcích vodách, přelidněnost českých řek je všeobecně známá věc.



Nejprve je potřeba se rozjet - jako obvykle :-)

Při nájezdu loď naklopíme

Následuje jízda vlnami, zde už zadák přitahuje a háček (širokým) záběrem žene loď ven z proudu

Dobrá posádka stihne loď stočit velmi rychle a vyjet z proudu kousek pod místem nájezdu

Při vyjíždění náklon nepřeháníme, protože rozhraní mezi proudem a vracákem zde není ostré. Dokud je záď v proudu, může rychle tekoucí voda ze šlajsny převrátit loď na stranu náklonu. Háček dělá široký záběr a zadák co nejvíc vpředu přitahuje.


Narozdíl od Jelení lávky, stejně vyhlášená šlajsna na Otavě ve Štěkni má první vlnu blíž k ústí. Dá se tam surfovat, ale loď sjede až dovnitř, proto se dlouhá loď musí udržovat rovně, jinak hrozí rána do zdi. Vyjede se pak od kraje na střed závěsem.